- Burun estetiğinde bantlama nedir?
Burun ameliyatı, kıkırdak ve kemiklere yapılır. Bu ameliyatı yapabilmek için deri; kıkırdak ve kemiklerden ayrılır. Şimdi biz ameliyat bitince deriye bantlar ve alçı yapıştırıyoruz. Böylece derinin kıkırdak ve kemiklere tekrar yapışmasını sağlıyoruz. Bu metot sayesinde burun derisini kontrol etmiş oluyoruz. Bu tekniğe, içten bantlama dedik. Çünkü burun derisini içerden teyellerek uzun süreli bir bantlama sağlıyoruz.
- Bu teknik, burun estetiğine nasıl bir yenilik getirdi?
Çok basit anlatacağım. Ülkemizde çok fazla burun ameliyatı yapılıyor. Normal bir burun ucunda kıkırdakların silueti seçilir, seçilmelidir. Bazı estetikli burunlarda, anormal bir yuvarlaklaşma oluyor. Yıllarca burun derisi parlayabiliyor. Aynı derinin karakteri değişebiliyor... Mesela burun ucunun hemen üstündeki deride kalınlaşma, burun orta etinde sarkma olabiliyor. İçten bantlama, bu yan etkileri azaltacak gibi görünüyor. Burun ucunun hemen üstündeki deriyi kontrol etmek çok zordur. Kemer alınınca oluşan deri fazlalığı, kabarıklık yapar. Burun küçülünce deri fazla gelir ve ucu yuvarlaklaşır. Yani medium tişört giymek gerekliyken large tişört giymek gibi olur. Kabarıklık oluşma ihtimali bulunan noktaları, alttaki kıkırdaklara dikince deri içerden teyellenmiş ve kontrol edilmiş olur.
Kabarıklık söz konusu olmayacağına göre burun daha fazla küçültülebilir. İçten bantlama tekniğinde, ameliyat, burun dışını oluşturan kıkırdak zarının altından yapılıyor. Böylece, nefes için önemli olan burun kaslarına daha az zarar vermiş oluyoruz. İnce derili burunlar, ameliyat hatalarını gösterir. Çok ince deri, cerrahların korkulu rüyasıdır. İçten bantlama tekniğinde, kıkırdak zarını, doğal örtücü doku olarak kullanıyoruz. Bence kıkırdak zarı altı teknik, ince derili burunlarda altın standart haline gelecek. Burnun 3 boyutlu yapısı, sadece kıkırdak ve kemiklerle sağlanmıyor. Burun ucu, elastik kas ve ligamentler ile hareketsiz gövdeye tutunur.
Bu elastik bağlar, burun ucunun hareketli olmasını sağlarken yüksekliğini ve açısını da kontrol eder. İçten bantlama tekniği ile kas ve ligamentler korunur, ameliyat bittiğinde onarılır. Burun ucu düşmesi daha az görülür ve daha az kıkırdak greft kullanılır. Kıkırdak greft, burun içindeki septum denilen kıkırdaktan parça alıp başka yerlerine destek için kullanma işlemidir. 15 yıl önce greft çok az kullanılırdı, bu nedenle ameliyat 1 saatte biterdi. Bazı noktaları, kıkırdak parçalarla desteklemek yaygın olarak kullanılıyor artık.
Burun sırtı iki parça görünmesin ve burun ucu düşmesin diye destekleme işlemleri yapılıyor. Septumdan büyük bir parça alıp burnun bir çok noktasına kıkırdak greftleri koyularak yapılan bir teknik çok popüler oldu. Buna “yapısal rinoplasti” deniyor. Burun çok daha kontrollü oluyor ama çok da sertleşiyor. Ben kongrelerde, ihtiyaç kadar greft kullanımını öneriyorum. Kıkırdak zarı altı teknik sayesinde burunda daha az şişlik olur, daha hızlı iyileşme sağlanır. Yumuşak doku hasarına bağlı “burun derisi parlaması” görülmez. Burunda uyuşukluk yok denecek kadar azdır.
http://burunestetigi.kalitelihayat.com/index.php/sss/24-burun-estetiginde-icten-bantlama